Couperose / Rosacea

Couperose / Rosacea

Couperose

Couperose (roodheid) is een netwerkje van kleine, rode (soms blauwe) bloedvaatjes op wangen, kin, neus en hals of decollete. Deze vaatjes zijn niet functioneel aangezien ze geen rol meer spelen bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid. Couperose is in principe onschuldig, maar veel mensen vinden het vervelend.

Couperose (roodheid) is vaak lastig te camoufleren en naast dat het voor veel mensen ontsierend is kan het soms zelfs pijnlijk zijn. Bij grote temperatuurverschillen kan het gezicht rood aanlopen en heel warm worden. Eenmaal verwijde vaatjes trekken niet meer vanzelf weg. Couperose kan ook een symptoom van onderliggende huidproblemen zijn zoals Rosacea.

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in de gezichtshuid ontstaat. Met name vrouwen tussen de 30 en 60 jaar kunnen ermee te maken krijgen. Je kunt last hebben van algemene roodheid in het gezicht en oppervlakkige vaatjes. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes en/of puistjes, en soms zelfs met grotere ontstekingen in de huid. Andere klachten die je kunt ervaren, zijn een stekend en branderig gevoel in het gezicht, een droge huid, een grove huidstructuur en oogirritatie. De klachten zijn meestal aanwezig op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Rosacea kans soms plotseling opvlammen waardoor het moeilijk onder controle te krijgen is.